Totul despre tuse

24 08 2007

Sunt perioade in care tusea nu ne da pace saptamani la rand, indiferent cu cate siropuri si medicamente am incerca sa luptam impotriva ei. De aceea, trebuie sa aflam cateva lucruri esentiale despre acest simptom aparent banal, dar atat de suparator.

Putem defini o tuse ca fiind cronica in momentul in care ea persista mai mult de trei saptamani. Fie ca este seaca (iritativa), fie productiva (cu expectoratie), tusea este un reflex de aparare a organismului, iar atitudinea corecta este sa mergem la medic si sa descoperim cauza care a produs aceasta reactie si sa o eliminam. Siropurile din plante si antitusivele nu rezolva problema de fond si de aceea este inutil sa cerem farmacistei medicamente fara a avea reteta de la medic.

De ce tusesc?

Tusea poate fi unul dintre simptomele care apar in infectiile cailor aeriene superioare (rinita cronica sau sinuzita). Noaptea, datorita pozitiei din timpul somnului, secretiile nazale ajung in gat si declanseaza reflexul de tuse, care va disparea odata cu tratarea corecta si vindecarea acestor infectii.

Fumul de tigara produce de asemenea reflexul de tuse prin scaderea mecanismelor de aparare ale sistemului respirator. Apar edemul si inflamatia, eliminarea secretiilor de mucus scade si acestea stagneaza in brohnii. Iata de ce, in special dimineata, marii fumatori tusesc – ei isi fac „toaleta bronsica”. Aerul poluat, prin substantele pe care le contine (dioxidul de sulf, dioxidul de azot), are aproximativ acelasi efect ca si fumul de tigara, afectand mucoasa care captuseste caile respiratorii. Singurele solutii raman renuntarea la fumat si sfarsituri de saptamana petrecute in natura, departe de aerul poluat din marile orase.

Sunt cazuri in care astmul bronsic are ca unica forma de manifestare tusea. Persoana nu are senzatia de sufocare caracteristica astmului si nu gaseste o cauza a reflexului de tuse pana in momentul in care efectueaza testele de provocare si testul de spirometrie care pun diagnosticul de astm bronsic. Instalarea tratamentului cu antiinflamatoare pe baza de corticoizi reduce simptomele neplacute, incluzand aici si tusea.

Alte boli care se manifesta si prin tuse sunt cele pulmonare: bronsita cronica (inflamatia cronica a bronhiilor care poate precede astmul), bronsiectaziile (dilatatiile mai mari de 2 milimetri ale bronhiilor care se formeaza in timp) si tumorile plamanului.

Refluxul gastroesofagian, intalnit mai frecvent la persoanele cu o greutate corporala mai mare, are uneori drept consecinta tusea, prin aspirarea continutului stomacului in tractul respirator. Medicamentele folosite in tratamentul bolilor inimii pot produce tuse la anumite persoane, solutia fiind schimbarea tratamentului. Cardiacii mai pot manifesta tuse datorita stagnarii sangelui in vasele pulmonare, insa odata inceput tratamentul potrivit, simptomul dispare.

De multe ori, tusea apare la copii ca urmare a aspiratiei pe caile respiratorii a unui corp strain, situatie in care ori trebuie actionat pe loc, ori trebuie mers de urgenta la medic. Tot la copii poate aparea tusea psihogena, datorata unor temeri, frustrari sau nemultumiri pe care nu poate sau nu stie sa si le manifeste in alt mod. Daca celelalte cauze sunt eliminate, dar tusea persista, trebuie discutat cu un psiholog specialist in problemele copiilor si identificata problema care il framanta pe micut.

Cum scap de tuse?

Dupa cum spuneam la inceput, tusea este un efect, un reflex de aparare impotriva unor afectiuni sau substante toxice. Nu este eficient sa tratam exclusiv tusea, ci trebuie sa ne indreptam atentia spre boala de fond. Exista medicamente care pot fi asociate la tratamentul de baza si care blocheaza centrul tusei din creier si au efect asupra tusei iritative, sau care fluidifica secretiile si rezolva tusea productiva. Totusi, pentru a scapa de tuse, trebuie sa colaboram indeaproape cu medicul de familie, medicul ORL-ist sau pneumologul, care vor stabili investigatiile si tratamentul potrivit.

Sursa: Dr. Liliana Grigoriu, medic specialist pneumolog
Centrele Medicale Puls
http://www.pulsmedica.ro
Telefon 021. 212.40.40


Actions

Information

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: