Infectiile urinare la adulti

7 09 2007

Cele mai multe dintre femei au avut, cel putin o data in viata, o infectie urinara, afectiune suparatoare si greu de tratat. Care sunt cauzele si factorii care favorizeaza instalarea acestei boli si care sunt regulile pentru un tratament corect?

Cum recunoastem o infectie urinara?

Simptomele din infectiile urinare sunt sacaietoare, iar netratate se complica, afecteaza rinichiul si pot sa iti puna chiar viata in pericol. Poate ca ai resimtit, cel putin o data in viata, disconfort si arsuri la urinare sau ai mers de foarte multe ori la toaleta, atat ziua, cat si noaptea. Cantitatea de urina eliminata este, de obicei, foarte mica, iar culoarea este modificata. Alte semne de infectie urinara sunt pierderile involuntare de urina in timpul noptii sau in timpul zilei, la efort. Durerile sunt situate in regiunea lombara sau in bazin si, uneori, apar urme de sange in urina. Sunt si cazuri in care, desi la analize apar bacterii in urina, persoana respectiva nu are nici un fel de simptom.

Totusi, pentru a pune diagnosticul de infectie urinara, este nevoie de mai multe investigatii, recomandate de medicul de familie, ginecolog sau urolog. Analizele cele mai frecvent folosite sunt sumarul de urina si urocultura in recipient steril. Urina se recolteaza din mijlocul jetului urinar, dimineata. In cazul unor recaderi repetate, medicul recomanda ecografia abdominala, pelvina, cistoscopia si chiar urografia.

De ce apare infectia urinara?

Infectiile urinare pot fi joase, la nivelul vezicii urinare (cistitele) sau inalte, cand au afectat si rinichii (pielonefritele). Ele sunt produse de microbi, cel mai frecvent de Escherichia coli si mai rar de Klebsiella, Enterobacter si Proteus, care patrund prin uretra, canalul prin care se face eliminarea urinei din organism. Ajunse la acest nivel, bacteriile se multiplica si dau simptomele atat de neplacute care te trimit imediat la medic.

Factorii de risc, in cazul femeilor, sunt activitatea sexuala neprotejata si folosirea mijloacelor contraceptive de tipul diafragmei si spermicidelor. Alte situatii in care pot aparea infectii urinare sunt graviditatea, existenta in antecedente a infectiilor repetate de tract urinar, baile cu spuma sau folosirea locala a sapunurilor care dezechilibreaza flora microbiana locala. Femeile insarcinate care au o infectie urinara prezinta un risc mai crescut de nastere prematura, de aceea trebuie un tratament bine condus, cu medicamentele potrivite pentru gravide.

Infectiile urinare apar si la barbati, dar mai putin frecvent ca la femei si sunt datorate, cel mai adesea, afectiunilor prostatei (marirea in volum sau prostatita).

Anumiti factori sunt comuni ambelor sexe. Purtatorii de cateter (sonda urinara), persoanele afectate de litiaza renala sau alte obstructii ale tractului urinar (tumori, calculi renali) si bolnavii de diabet, care au deja in sistem imunitar alterat, pot dezvolta mai usor o infectie urinara.

Tratamentul infectiilor urinare

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice cu efect asupra germenelui cel mai frecvent intalnit in infectiile urinare, Escherichia coli. Trebuie instalat imediat, dupa aparitia primelor simptome, indiferent daca avem sau nu rezultatul antibiogramei. In cele mai multe cazuri, aceasta confirma decizia luata de medic, insa in anumite situatii, este necesara schimbarea antibioticului.

In mod obisnuit, tratamentul dureaza 7-10 zile, insa la femeile tinere se prefera o schema mult mai rapida: fie o doza unica, fie un tratament de trei zile. Orarul de administrare a antibioticului trebuie respectat cu strictete, pentru ca, altfel, microbii capata rezistenta la substanta respectiva si sunt mai greu de invins. In plus, medicii recomanda ca persoanele cu infectii urinare sa consume cantitati mari de apa sau alte lichide (ceaiuri, sucuri naturale), care favorizeaza golirea frecventa a vezicii urinare. Dupa terminarea tratamentului, trebuie refacute analizele de urina pentru a fi siguri ca infectia este vindecata.

Sursa: Dr. Alexandra Tanase Cojocaru

Medic de familie

Str. Dimitrie Pompei nr.8, sector 2 Bucuresti

Tel. 242.01.70 int. 287

E-mail: alexandra_tanase_cojocaru@yahoo.com


Actions

Information

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: